Ünlü Yazar “Bitcoin’i Sevmiyorum” Dedi: Cardano Mucidi Cevap Verdi

Dünyaca meşhur tarihçi ve oldukça satan yazar Yuval Noah Harari, Bank for International Settlements (BIS) Innovative Summit 2024’te yapmış olduğu konuşmada, Bitcoin (BTC)’e dair endişelerini dile getirerek kripto para topluluğunda geniş yankı uyandırdı. Harari’nin görüşleri, elektronik para ve geleneksel para otoriteleri arasındaki ilişkiye dair derin bir irdelemenin fitilini ateşledi. Bilhassa, Harari’nin merkez bankaları ve hükümetlerin para yaratma yetkisine güvenilmesi gerektiği yönündeki çağrısı, kripto para birimlerinin temelinde yatan merkezi olmayan yapıya meydan okuyor. Bu çekişmeli mevzu, kripto para birimlerinin geleceğini münakaşa mevzusu haline getiriyor. Ek olarak geleneksel finans sistemleri arasındaki temel farkları gözler önüne seriyor.

Harari, Bitcoin (BTC)’den hoşlanmıyor

Yuval Noah Harari, meşhur bir tarihçi ve oldukça satan yazar, bir izahat yapmış oldu. Kısa sürede Bank for International Settlements (BIS) Innovative Summit 2024’te Bitcoin ile alakalı endişelerini dile getirdi. Harari’nin görüşleri, kripto topluluğundan geniş çapta eleştiri aldı. Harari, geleceğin elektronik para lehine olabileceğini belirtti. Sadece tarihsel olarak yatırımcı psikolojisine işaret etti. Zira bankalara ve hükümetlere para akışını yönetme mevzusundaki güvenin toplumsal itimatı teşvik ettiğini belirtti. Merkez bankaları ve hükümetlere para yaratma yetkisini vermenin iyi bir düşünce bulunduğunu düşünüyor. Harari, şunları söylemiş oldu:

Tarihçi olarak Bitcoin’e baktığımda, onu sevmiyorum bundan dolayı bu, güvensizlik üstüne inşa edilmiş bir paradır. Bankalara, hükümetlere güvenmiyoruz, bu yüzden onlara istedikleri kadar para yaratma yetkisini vermek istemiyoruz, bu yüzden Bitcoin’i yaratıyoruz.

Hoskinson, Harari’ye yanıt verdi

Bu görüş açısı, Bitcoin şeklinde merkezi otorite denetiminden bağımsız olarak işleyen kripto paraların doğasına direkt karşı gelmektedir. Tarihçinin eleştirisi yanıtsız kalmadı. Cardano’nun kurucu ortağı Charles Hoskinson, Harari’nin analizini toplumsal medyada eleştirdi. Bunu “steroidli Dunning-Kruger sendromu” ifadesiyle tanımladı. Bu terim, kabiliyetlerini abartan bireylerin gösterdiği fena karar verme eğilimine atıfta bulunmakta.

Ek olarak, Bitcoin tutkunu Walker, BIS’nin II. Dünya Savaşı sırasındaki tartışmalı tarihini vurgulayarak, geleneksel finansal kurumlara güvenin bir çelişki bulunduğunu öne sürdü. Walker, “BIS, 1933 ile 1945 yılları aralığında harp suçları yada insanlığa karşı işlenen suçlardan mahkum olan yöneticilere sahipti. Fakat doğal ki, bankerlere güvenin,” dedi. Ek olarak, Bitcoin ve merkez bankası dijital paraları (CBDC’ler) etrafındaki tartışmalar giderek yoğunlaşıyor. Aslen, merkez bankalarının ortalama %90’ı CBDC pilot projelerini araştırıyor yada uygulamaya koyuyor.

Walker’a bakılırsa, BIS, CBDC’lerin benimsenmesini savunmakta. Bu da bireysel finansal işlemler üstünde muhteşem bir nezaret ve denetim sağlıyor. Bundan dolayı, Bitcoin savunucuları, bu şekilde bir potansiyel aşırılığı önleyecek merkezi olmayan bir alternatif sunduğunu iddia ediyor.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitterda, Feysbuk‘ta ve Instagram‘da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!

Tavsiye Edilen Yazılar