Türk kripto dünyası için mühim bir gelişme olarak Ak Parti’nin hazırladığı yasa tasarısı Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne geliyor. Vergi ve yabancı borsalara odaklanan kripto para yasa taslağının ayrıntıları netleşmeye başladı Tasarından öne çıkan bir başlık ise yabancı borsaların Türkiye’deki faaliyetleri. Buna bakılırsa, denetim eksikliği sebebiyle yabancı borsaların faaliyetlerine izin yok.
Kripto para yasa tasarısında yabancı borsalara izin yok!
Kriptokoin.com’dan takip ettiğiniz suretiyle Türkiye, uzun süredir bir kripto para mevzuatı üstünde çalışıyor. Bugün bu çalışmanın ürünü olan yasa tasarısı TBMM’ye geliyor. Tasarından ön plana çıkan garip ayrıntılar var. Tasarıya ilişkin açıklamayı Ak Parti Grup Başkanı Abdullah Güler ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer İleri yapmış oldu. Güler, 19 maddeden oluşan yasa tasarısı için şu açıklamaları yapmış oldu:
Kripto para borsaları SPK’dan lisans alarak hizmet vermeye başlamış olacak. Burada amaç yatırımcıların SPK denetiminde güvenli bir halde işlem yapmasını sağlamak. Kripto varlık hizmet sağlayıcıları informasyon sistemlerinin güvenliğini sağlamakla yükümlü olacak. Bu anlamda teknolojik altyapı mevzusunda TÜBİTAK’ın belirleyici kriterleri yasada yer alacak. Kripto varlıkların satış ve dağıtımı SPK tarafınca belirlenecek. Kripto varlık ihracında TÜBİTAK’tan ön rapor alınacak. (…)
Açıklamada yabancı borsa detayı dikkatleri çekti. Zira, Güler’in verdiği detaylara bakılırsa yabancı borsalara izin yok. Bu bağlamda Güler, “Yurt haricinde etkinlik gösterilen kripto varlık sağlayıcıları denetimi tam olarak sağlanamıyor. Bu yüzden, bu firmaların işlemleri de sonlandırılacaktır” dedi. Dolayısıyla yurt içinde ofisi olan ve denetim imkanı bulunan yabancı menşeli borsalar faaliyetlerin devem ederken, denetimi tam olarak sağlanamayan ve istenen şartları yerine getirmeyen borsalar engellenecek.
Kripto düzenlemesinde öne çıkan öteki hususlar
Tasarının öteki bilgileri içinde hapis cezaları da gözden kaçmadı. Buna bakılırsa, lisanssız şirketlerden görevli olanlara hapis cezası olacak. Bu kapsamda sorumlular 3 ila 5 yıl hapis cezası ile karşı karşıya duracak.
Ayrıca, tasarının en dört gözle beklenen kısmı kripto para işlemleri için vergi boyutuydu. Açıklamalara bakılırsa şimdilik bir vergi yok. Bununla beraber, tasarıda bazı ücretler yer ediniyor. Buna bakılırsa, Ana para Piyasası Kurulu (SPK) ve Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) için %2’lik bir gelir teklifi var. Vergi mevzusuna ilişkin olarak Güler, şunları söylemiş oldu:
Teklifimizde vergilendirmeye ilişkin bir düzenleme söz mevzusu değil. SPK’nın %1, doğrusu faizden arındırılmamış gelirinden %1 ; TÜBİTAK da dijital manada teknolojik bir değerlendirme yapacağından %1 de onun oranı olmak suretiyle toplamda bir hizmet bedeli olaraktan %2’lik bir gelir öngörülüyor.
Mühim bir detay ise kripto para borsalarının token listesine yönelik olan uygulama teklifi. Buna bakılırsa, borsaların listelemeyi düşündüğü kripto para birimleri ve tokenler için TÜBİTAK’tan onay alınması gerekecek.
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da, Feysbuk‘ta ve Instagram‘da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!